Hankkeemme loppuvuoden yhteenvedosta käy ilmi, että tutkijoillamme on pitänyt kiirettä. Muutamaan kuukauteen on mahtunut monenlaisia tapahtumia, tutkija- ja sidosryhmäyhteistyötä sekä tietysti tutkimustyön etenemistä.
RECIPE-tutkimus: Vihreä ympäristö lisää liikkumista
Syyskuussa Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa RECIPEn ympäristöterveyden tutkimusryhmä ODL Liikuntaklinikan tutkija Maija Korpisaaren johdolla havaitsi, että vihreä asuinympäristö lisää miesten ja naisten liikkumista. Lisäksi vihreys vaikutti positiivisesti sydämen sykevälivaihteluun, joka on tärkeä sydänterveyden ja yleisen hyvinvoinnin mittari.
Tutkimukseen osallistui 5 433 henkilöä Pohjois-Suomen vuoden 1966 syntymäkohortista. Tulosten mukaan miehet, joiden asuinalueella ei ollut vihreää ympäristöä, liikkuivat vähemmän kuin viheralueiden läheisyydessä asuvat miehet. Naiset harrastivat enemmän kevyttä liikuntaa vihreässä ympäristössä, mutta kohtalainen ja reipas liikunta jäi heillä vähemmälle.
Tutkimus:
Korpisaari, Maija; Puhakka, Soile; Farrahi, Vahid; Niemelä, Maisa; Tulppo, Mikko P., Ikäheimo, Tiina; Korpelainen, Raija & Lankila, Tiina (2023) Physical activity, residential greenness, and cardiac autonomic function. Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, 00: 1–12.
Tapahtumarikas syksy
Tapahtumien osalta RECIPEn syksy starttasi toden teolla syyskuun lopulla, kun Strategisen tutkimuksen neuvoston tutkimusohjelmat BIOD, PANDEMICS ja CLIMATE järjestivät 28.9. Helsingissä tilannekuvaseminaarin kaupunkiluonnon terveys- ja hyvinvointivaikutuksista. Kohderyhmänä olivat ministeriöiden virkahenkilöt ja päätöksentekijät hallinnon eri kentillä ja tasoilla. RECIPEn tutkijoista mukana olivat kaupunkisuunnittelun tutkimusryhmän johtaja, dosentti Emilia Rönkkö puhumassa luonnosta kaupunkien suunnittelussa sekä Oulun diakonissalaitoksen tutkija Soile Puhakka ja Luonnonvarakeskuksen tutkija Marjo Neuvonen kertomassa luonnon merkityksestä hyvinvoinnille. BIOD-ohjelman johtaja Juha Hiedanpää kirjoitti tilannekuvaseminaarin annista blogijulkaisun, jonka voi lukea täältä.
Syyskuun 29. päivänä Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksen valtasi Tutkijoiden yö, jossa riitti vilinää ja vilskettä sekä puuhaa koko perheelle. RECIPEn toimintapisteellä kävijät saivat suunnitella unelmiensa Oulua ja merkata kartalle mielipaikkansa. Illan aikana kuultiinkin monia hyviä kaupunkisuunnittelun kehittämiskohteita ja huomattiin, että oululaisten unelmien kaupungissa olisi paljon väriä, luontoa ja erilaisia aktiviteetteja. Toimintapisteellä mukana ollut RECIPEn ympäristöterveyden tutkimusryhmän Pekka Korpelainen kuvaa illan tunnelmia ODL:n blogissa.
RECIPE oli mukana 2.10. Kriisinkestävä Suomi -tapahtumassa, jonka järjestivät strategisen tutkimuksen PANDEMICS-ohjelma ja Suomen Akatemian RESILIENCE-ohjelma. Suurelle yleisölle suunnatussa tapahtumassa kuultiin tutkijoiden tietoiskujen lisäksi kaksi paneelikeskustelua, ja kaiken keskiössä oli tuorein tutkimustieto koronapandemian opeista ja Suomen kriisinkestävyyden kehittämisestä.
RECIPE-hankkeen tietoiskuista vastasivat vuorovaikutuksen tutkimusryhmän tutkijatohtori Anelma Lammi Filha ry:stä sekä ympäristöterveyden tutkimusryhmän johtaja Tiina Ikäheimo ja hankkeen johtaja Helka-Liisa Hentilä. Lammi kertoi tutkimustuloksia organisaatioiden koronaviestinnästä, jonka valmiustila nähtiin tutkimustuloksissa verrattain hyvänä. Ikäheimo ja Hentilä esittelivät alustavia ajatuksia kaupunkiympäristöjen ja luonnon monimuotoisuuden yhteydestä hengitystieinfektioiden syntyyn. Lisäksi Emilia Rönkkö alusti toisen paneelikeskusteluista. RECIPEn viestinnän suunnittelija Linda Pyykkönen kirjoitti PANDEMICS-päivän paneelikeskustelujen pohjalta Strategisen tutkimuksen neuvoston blogiin, ja se on luettavissa täältä.
Tutkijavuorovaikutusta
Lokakuun lopulla monitieteinen joukko recipeläisiä osallistui Tansanian Dar es Salaamissa järjestettyyn kansainväliseen Healthy Cities in History -työpajaan, jonka painopisteenä oli kaupunkisuunnittelun ja terveyden välinen suhde erityisesti historiallisten tartuntatautien näkökulmasta. Mukana oli myös Dar es Salaamin yliopiston historian laitoksen tutkijoita sekä sosiaalihistorian professori Sakari Saaritsa Helsingin yliopistosta. Emilia Rönkkö kertoo kiintoisasta matkasta blogikirjoituksessaan.
Hankkeemme oli edustettuna myös ympäristöministeriön koordinoiman Kestävä Kaupunki -ohjelman tulosseminaarissa 13.11., kun Emilia Rönkkö oli puhumassa tutkitusta tiedosta kestävän kaupungin suunnittelussa.
Tutkijamme kerääntyivät 16.11. hankkeen sisäiseen RECIPE Room -seminaariin Kuopioon esittelemään tutkimustaan toisilleen ja jakamaan ajatuksia kaupunkisuunnittelun työkaluista, kaupungin ja luonnon tarjoamista toimintamahdollisuuksista ja rakennetun ympäristön terveysvaikutuksista.
Pian laskeudumme joulun viettoon ja keräämään voimia hankkeen viimeiseen vuoteen, josta on tuleva kiireinen mutta antoisa. Kuulumisiamme voi lukea nettisivuiltamme ja seuraamalla X-viestipalvelussa @RECIPE_STN.