RECIPEn vuosi 2023 ottaa loppukiriä — Missä nyt mennään?

Hankkeen toinen kokonainen vuosi on kääntymässä loppusuoralle. Tutkimus alkaa pikkuhiljaa tuottaa tulosta, ja tapahtumakalenteri on täynnä menneitä ja tulevia konferensseja, työpajoja, seminaareja ja muita tapaamisia.

Toukokuun 4. päivä pidettiin hankkeen toinen RECIPE Rotunda -etäseminaari, jossa hankkeen tutkijat pääsivät ääneen omien tutkimustensa tiimoilta. Oulun diakonissalaitoksen tutkija Pekka Korpelainen, Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Katja Kangas ja kaupunkisuunnittelun tutkimusryhmän johtaja, dosentti Emilia Rönkkö Oulun yliopistosta esittelivät alustavia tuloksia Kuopion ja Oulun PPGIS-kyselyistä. Kyselyissä kartoitettiin kaupunkilaisten omia vihreitä mielipaikkoja sekä kaupunkien omien asiantuntijoiden ehdotuksia kaupunkilaisten aktivoimiseksi ja innostamiseksi luonnossa liikkumiseen. Ympäristöterveyden tutkimusryhmän johtaja, dosentti Tiina Ikäheimo Oulun yliopistosta kertoi lämpötilojen ja ilmansaasteiden vaikutuksesta kaupunkilaisten terveyteen. Matalilla lämpötiloilla on havaittu olevan enemmän vaikutuksia muun muassa tartuntatautien leviämiseen, ja syinä tähän voivat olla muun muassa korkeampi infektioherkkyys ja sisätiloissa oleskelu.

Terveyshistorian tutkimusryhmän johtaja, dosentti Heini Hakosalo Oulun yliopistosta kartoitti omassa esityksessään seminaariosallistujien käsityksiä historiallisista tartuntatautiepidemioista. Vuorovaikutuksen tutkimusryhmän johtaja, tutkijatohtori Anna Suorsa Oulun yliopistosta ja dosentti Emilia Rönkkö puolestaan totesivat hyvinvointiin liittyvän tutkimustiedon integroimisen kuntien päätöksentekoon olevan edelleen haasteellista. Myös Oulun tuore kaupunginjohtaja Seppo Määttä piti seminaarissa kommenttipuheenvuoron. Hankkeen johtaja, Oulun yliopiston yhdyskuntasuunnittelun professori Helka-Liisa Hentilä lausui seminaarin avaus- ja päätössanat.

Hentilä osallistui kesäkuussa Porin SuomiAreena-tapahtuman paneelikeskusteluun, jossa pohdittiin, miten luonto saadaan tuotua osaksi kaupunkisuunnittelua. RECIPEn, BIOD-ohjelman ja Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itlan järjestämän paneelin muina keskustelijoina olivat erikoistutkija Aki Sinkkonen Luonnonvarakeskuksesta, maankäytön ja kaavoituksen kehittämispäällikkö Anne Jarva Kuntaliitosta ja toimitusjohtaja Aleksi Randell Rakennusteollisuudesta. Keskustelun lopputuloksena oli, että luonto on otettava osaksi kaupunkisuunnittelua jo varhaisessa vaiheessa, ja ponnistus vaatii onnistuakseen monitieteisen tutkimuksen lisäksi kuntien, lainsäätäjien, rahoittajien ja sijoittajien yhteistyötä. Laajempi juttu aiheesta löytyy täältä. Myös paneelikeskustelu on edelleen katsottavissa.

Syksyn tapahtumia

Meno jatkuu antoisana ja toimeliaana myös syksyllä. RECIPEn loppuvuosi on täynnä niin laajemmalle yleisölle suunnattua ohjelmaa kuin tutkijayhteisön välistä vuorovaikutusta.

Strategisen tutkimuksen neuvoston tutkimusohjelmat BIOD, PANDEMICS ja CLIMATE järjestävät Helsingissä 28.9. tilannekuvaseminaarin kaupunkiluonnon terveys- ja hyvinvointivaikutuksista ministeriöiden virkahenkilöille ja päätöksiä hallinnon eri kentillä ja tasoilla valmisteleville. RECIPEn tutkijoista mukana ovat Emilia Rönkkö puhumassa luonnosta kaupunkien suunnittelussa ja Oulun diakonissalaitoksen tutkija Soile Puhakka kertomassa luonnon merkityksestä hyvinvoinnille.

Euroopan laajuinen Tutkijoiden yö -tapahtuma kerää suuren joukon tutkijoita ja tieteentekijöitä myös Oulun yliopistolle 29.9. Ilmaistapahtuma on tarkoitettu koko perheelle, ja siellä voi osallistua esimerkiksi erilaisiin työpajoihin ja luennoille. RECIPEn toimintapisteellä kävijät voivat suunnitella unelmiensa Oulua ja merkata kartalle mielipaikkansa. Lisätiedot ja Tutkijoiden yön koko ohjelma löytyvät täältä.

RECIPE on mukana myös 2.10. Kriisinkestävä Suomi -tapahtumassa, jonka järjestävät strategisen tutkimuksen PANDEMICS-ohjelma ja Suomen Akatemian RESILIENCE-ohjelma. Paneelikeskusteluja ja tutkijoiden tietoiskuja sisältävässä tapahtumassa kuullaan uutta tutkimustietoa koronapandemian opeista sekä keskustellaan Suomen kriisikestävyyden parantamisesta. RECIPE-hankkeen tutkijoista keskustelemassa ovat tutkijatohtori Daniela Eklund Filha ry:stä, Tiina Ikäheimo ja Helka-Liisa Hentilä. Lisäksi paneelikeskustelujen videoalustuksissa vierailee Emilia Rönkkö.

Myös kansainvälistä yhteistyötä on luvassa, kun RECIPEn terveyshistorian, ympäristöterveyden ja kaupunkisuunnittelun tutkijoita osallistuu 25.–27.10. Tansanian Dar Es Salaamissa järjestettävään HealCit-työpajaan. Työpajassa keskitytään kaupunkisuunnittelun ja terveyden väliseen suhteeseen erityisesti historiallisten tartuntatautien näkökulmasta. Työpajan tarkoituksena on tuoda yhteen suomalaisia ja tansanialaisia tutkijoita keskustelemaan tutkimuksestaan ja suunnittelemaan tulevaisuuden yhteistyötä. Teemoina ovat muun muassa epidemioiden ja pandemioiden jäljet kaupunkiympäristössä, terveyttä edistävät kaupunkiympäristön ratkaisut, sekä kaupunkien pandemiavarautumista hyödyttävät tai haittaavat tekijät.

Tutkijamme pääsevät jakamaan tietoa tutkimuksen tuloksista myös RECIPE Room -tutkijatapaamiseen, joka järjestetään 16.11. Kuopiossa. Tällä kertaa teemana on kaupunkisuunnittelu.

Kaikkein tuoreimmat kuulumisemme saat selville seuraamalla meitä @RECIPE_STN X-viestipalvelussa!

Ajankohtaista

RECIPEn vuosi 2023 ottaa loppukiriä — Missä nyt mennään?

Hankkeen toinen kokonainen vuosi on kääntymässä loppusuoralle. Tutkimus alkaa pikkuhiljaa tuottaa tulosta, ja tapahtumakalenteri on täynnä menneitä ja tulevia konferensseja, työpajoja, seminaareja ja muita tapaamisia. Toukokuun 4. päivä pidettiin hankkeen toinen RECIPE Rotunda -etäseminaari, jossa hankkeen tutkijat pääsivät ääneen omien tutkimustensa tiimoilta. Oulun diakonissalaitoksen tutkija Pekka Korpelainen, Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Katja Kangas ja kaupunkisuunnittelun tutkimusryhmän johtaja, […]

SuomiAreenan paneeli: Monimuotoisen luonnon elementit on otettava mukaan jo kaupunkisuunnitteluvaiheessa

Kesäkuussa järjestetyssä SuomiAreenan paneelikeskustelussa pureuduttiin tutkittuun tietoon luonnon monimuotoisuuden hyvinvointivaikutuksista. Keskustelijat olivat yhtä mieltä siitä, että luontoelementit ja viherympäristö kuuluvat kaupunkisuunnitteluun jo alkumetreiltä lähtien. Paneelissa olivat keskustelemassa erikoistutkija Aki Sinkkonen Luonnonvarakeskuksesta, yhdyskuntasuunnittelun professori, RECIPE-hankkeen johtaja Helka-Liisa Hentilä Oulun yliopistosta, maankäytön ja kaavoituksen kehittämispäällikkö Anne Jarva Kuntaliitosta ja toimitusjohtaja Aleksi Randell Rakennusteollisuudesta. Keskustelun juonsi kehitysjohtaja Marika […]
RECIPE Kuopio

RECIPE SuomiAreenassa 28.6.2023: Luonto takaisin kaupunkiin

Luonnon monimuotoisuus on vähentynyt erityisesti kasvavissa kaupungeissa. Tämä heikentää asukkaiden immuunijärjestelmää ja altistaa monille tartuntataudeille. Luontokosketus vaikuttaa myös mielenterveyteen ja fyysiseen aktiivisuuteen. Tervetuloa seuraamaan osana SuomiAreenaa järjestettävää paneelikeskustelua aiheesta Luonto takaisin kaupunkiin – Miten rakennamme terveyttä ja hyvinvointia edistävän elinympäristön tuleville sukupolville? Paneelikeskustelussa pureudutaan tutkittuun tietoon siitä, miten maankäytön suunnittelulla ja viherryttämisellä voidaan luoda terveyttä […]