RECIPE Room -seminaarissa otettiin askelia kohti suosituksia ja ratkaisuja

Tämän kevään tutkijaseminaari pidettiin 8.–9.4. Helsingissä Filha ry:n järjestämänä. RECIPEn tutkijat ympäri Suomen kokoontuivat Töölöön paikan päälle ja etäyhteyksien päähän esittelemään meneillään olevaa tutkimusta ja hahmottelemaan tulevia suuntaviivoja.

Tähänastisesta tutkimuksesta saadut keskeiset tulokset esiteltiin työpaketeittain.

Viestintähaasteita ja tietoaukkoja

Vuorovaikutuksen ja viestinnän tutkimusryhmässä on tarkasteltu korona-ajan viranomaisviestintää. Ryhmän tutkijoiden Anelma Lammin ja Daniela Eklundin mukaan tutkimuksessa haastatellut asiantuntijat luokittelivat koronaviestinnän suurimmiksi haasteiksi aika- ja henkilöresurssien puutteen, ristiriitaiset viestit, tietosisällön vajavuuden ja puuttuvan tutkimusnäytön, sekä poliittiset paineet. Viestinnän toimivuus vaatisi muun muassa toimijoiden viestintävastuiden tarkempaa määrittelyä, viestinnän parempaa koordinointia ja ristiriitaisten viestien ennakointia.

Tutkimusryhmässä tutkitaan yhteistyössä kaupunkisuunnittelun ryhmän kanssa myös informaation ja tiedon käyttöä pandemiankestävien kaupunkiympäristöjen monialaisessa suunnittelussa ja kehittämisessä. Kaupunkisuunnittelun päätöksentekoprosesseihin osallistuvien tahojen tiedontarpeet vaihtelevat, ja myös tietoaukkoja esiintyy. Pandemian kaltaisten poikkeustilanteiden edessä erilaiset tiedontarpeet ja tietoaukot korostuvat.

Kaupunkisuunnittelun tutkimusryhmän mukaan ekososiaalinen kokonaiskestävyysviitekehys on otettava pandemiakestävän kaupunkisuunnittelun​ lähtökohdaksi.​ Kaupunkisuunnittelu on kytkettävä kokonaisturvallisuusajatteluun, sillä pandemia on voimistanut tarvetta​ kaupunkisuunnittelun ja kansanterveyden edistämisen välillä.

”Vuotavan katon ongelma”

Terveyshistorian tutkimusryhmässä on pohdittu, millaisia oppeja voimme ammentaa pandemioiden historiasta. Kuten aiemmissakin pandemioissa, myös koronapandemian aikana valmistautumisessa ja pandemia-ajan päätöksenteoksessa nojattiin enemmän tai vähemmän luotettavaan ja perusteellisesti analysoituun aiempaan kokemukseen. Kaikki mahdollisuudet on pandemioiden suhteen pidettävä mielessä. Pandemioiden kehityskulku riippuu taudinaiheuttajan ja väestötekijöiden lisäksi sosiaalisesta ja kulttuurisesta ympäristöstä, joten niitä ei voi sulkea pois ”ympäristön” käsitteestä.

Ryhmää johtava Heini Hakosalo vertasi pandemioiden historiasta saatuja oppeja “vuotavan katon ongelmaan”: kun sataa, kattoa ei voi korjata, mutta kun tulee jälleen poutaista, asiaan ei haluta laittaa resursseja. Sateeseen on syytä varautua hyvän sään aikana, mutta eri asia on, löytyykö siihen poliittista tahtoa.

Kaikki vihreys on hyväksi

Luonnon monimuotoisuuden tutkimusryhmä on Hannu Fritzen johdolla saanut alustavia tuloksia siitä, että mikä tahansa vihreys kaupunkiympäristössä on todennäköisesti mikrobitasolla hyvä asia. Tästäkin syystä kaupunkimetsien suojelu on tärkeää. Ympäristöterveyden ryhmän tämänhetkiset tutkimustulokset kannattavat samaa näkemystä mikrobitasoa laajemminkin. Asuinympäristön vihreys ja luontoalueiden monimuotoisuus ovat positiivisesti yhteydessä fyysiseen aktiivisuuteen ja terveyteen, joten vihreitä ja monimuotoisia luontoalueita tulisi säilyttää ja lisätä asuinalueilla ja kaupungeissa. Lisäksi vihreys on yhteydessä pienempään masennusoireiden riskiin ja suurempi kaupunkimaisuuden aste suurempaan masennusoireiden riskiin. ​

Ratkaisut ja politiikkasuositukset mietinnässä

Olennainen osa strategista tutkimusta on luoda erilaisia vaikuttavuustavoitteiden mukaisia ratkaisuja ja politiikkasuosituksia, joissa tutkittu tieto pääsee konkreettiseen käyttöön. Näitä tavoitteita silmällä pitäen toisen seminaaripäivän työpajoissa hahmoteltiin esimerkiksi kaupunkien ja maankäytön suunnitteluun liittyviä ongelmia ja niiden mahdollisia ratkaisuja.

Haasteet liittyvät muun muassa tietoaukkoihin, suunniteltuihin haavoittuvuuksiin, kaupunkien viherympäristöjen kehittämiseen, informaatiotulvan jäsentämiseen ja aktiivisia liikuntatapoja suosivaan yhdyskuntarakenteeseen. Tutkimuksista nousevien viestien kirkastamisen ohella tärkeää on miettiä myös, millä tavoin ne saadaan esille riittävän näkyvästi, jotta vaikuttavuustavoitteisiin päästäisiin. Sopivien ratkaisujen löytäminen vaatii oikeiden sidosryhmien ja tahtotilan lisäksi rahaa.

Ajankohtaista

RECIPE silta

RECIPE-hanke on päättymässä – Tutkimus ja yhteistyö jatkuvat

Suomen Akatemian yhteydessä toimivan Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamassa Kaupunkisuunnittelu pandemioiden ennaltaehkäisyn välineenä (Resistant Cities. Urban Planning as Means of Pandemic Prevention RECIPE) -hankkeessa on tutkittu kaupunkiympäristöjen roolia ja kaupunkisuunnittelun mahdollisuuksia tartuntatautien ennaltaehkäisyssä ja pandemioiden torjunnassa. RECIPEn tavoitteena on ollut tuottaa uutta laajasti sovellettavissa olevaa tieteellistä tietoa ja syventää yhteiskunnallista ymmärrystä kaupunkisuunnittelun, elinympäristön ja terveyden välisistä […]
RECIPE ympäristöterveys

Tutkimus selvitti viheralueiden ominaisuuksien yhteyttä aikuisten fyysiseen aktiivisuuteen

Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin, miten asuinympäristön viheralueiden määrä ja laatu sekä etäisyys erityyppisiin sinisiin alueisiin (vesistöihin) liittyvät kiihtyvyysmittarilla mitattuun fyysiseen aktiivisuuteen (PA) aikuisilla, joilla on erilaiset päivittäiset aktiivisuustasot. RECIPE-hankkeen tutkijoista ryhmässä olivat mukana Katja Kangas, Soile Puhakka, Tiina Lankila ja Raija Korpelainen. Tutkittavana oli 5 470 aikuista Pohjois-Suomen syntymäkohortti 1966 -aineistosta. Osallistujien sosio-demografisten ja henkilökohtaisten ominaisuuksien sekä […]
RECIPE pehmeä turvallisuus

REFINERY-innovointikilpailun voittoidea: Lisää monimuotoisuutta ja yhteisöllisyyttä kaupunkiin

Hankkeemme järjesti yhdessä Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksikön kanssa kevään ja kesän aikana Oulun yliopiston, Oulun ammattikorkeakoulun ja UNIC-yliopistojen opiskelijoille innovointikilpailun, jossa etsittiin planetaarista terveyttä tukevia kaupunkisuunnitteluratkaisuja. Voittaja julkistettiin lokakuun Rotunda-seminaarin yhteydessä. Monien raikkaiden innovaatioiden joukosta voittajaksi nousi kerrostalopihojen luonnon ja kulttuurin monimuotoisuutta edistävä Kohtaamispaikka-pilottihankeidea. Idean takana ovat toista vuotta Oulun yliopistossa informaatiotutkimusta opiskeleva Emma Hirvisalo, […]