SuomiAreenan paneeli: Monimuotoisen luonnon elementit on otettava mukaan jo kaupunkisuunnitteluvaiheessa

Kesäkuussa järjestetyssä SuomiAreenan paneelikeskustelussa pureuduttiin tutkittuun tietoon luonnon monimuotoisuuden hyvinvointivaikutuksista. Keskustelijat olivat yhtä mieltä siitä, että luontoelementit ja viherympäristö kuuluvat kaupunkisuunnitteluun jo alkumetreiltä lähtien.

Paneelissa olivat keskustelemassa erikoistutkija Aki Sinkkonen Luonnonvarakeskuksesta, yhdyskuntasuunnittelun professori, RECIPE-hankkeen johtaja Helka-Liisa Hentilä Oulun yliopistosta, maankäytön ja kaavoituksen kehittämispäällikkö Anne Jarva Kuntaliitosta ja toimitusjohtaja Aleksi Randell Rakennusteollisuudesta. Keskustelun juonsi kehitysjohtaja Marika Tammeaid Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itlasta.

Paneelin aiheet liittyvät keskeisesti RECIPE-hankkeeseen, jonka tutkimusryhmät selvittävät muun muassa kaupunkisuunnittelun, ympäristön ja luonnon monimuotoisuuden merkitystä terveydelle ja hyvinvoinnille.

Keskustelussa nousi erityisesti esiin luonnon tuominen osaksi kaupunkisuunnittelua jo varhain, jotta sen potentiaali saataisiin hyödynnettyä kaikilla rakenteellisilla tasoilla infrasta rakennusmateriaaleihin. Kaupunkiluonto ei tarkoita pelkkää hoidettua nurmikkoa, vaan siinä täytyy olla monimuotoisuutta, painottaa Anne Jarva.

Kaupunkirakentamisen tiivistäminen tulisi yhdistää mielekkäästi luontoelementteihin. Konkreettisia esimerkkejä vastustuskykyä ja hyvinvointia edistävistä kaupunkiympäristöistä ovat viherpihat, joissa on lahoavaa maa-ainesta ja monimuotoinen mikrobikanta.

– Ihmisen kannalta tärkeää on päästä kosketusetäisyydelle vihreästä ja elävästä orgaanisesta maasta heti, kun pääsee ulos, toteaa Aki Sinkkonen.

Aleksi Randellin mukaan yksi suomalaisen rakentamisen ongelmista on, että viherrakentamisessa hyödynnetään suurelta osin vieraslajeja. Luonnon kannalta tärkeää olisi panostaa kotoperäiseen kasvillisuuteen ja perinnebiotooppeihin, ja tästä tulee valistaa myös rakennuttajia.

Helka-Liisa Hentilä peräänkuuluttaa parempaa systeemistä ymmärrystä kaupunkiluonnon tuottamista hyvinvointi- ja terveysvaikutuksista ja myös siitä, millaisia kustannuksia kaupunkiluonnon puuttumisesta voi koitua esimerkiksi terveydenhuollolle. Ponnistus vaatii monien tahojen yhteistyötä. Monitieteisen tutkimuksen lisäksi tarvitaan kuntien, lainsäätäjien, rahoittajien ja sijoittajien panosta, panelistit korostavat.

28.6.2023 käyty keskustelu on katsottavissa kokonaisuudessaan tästä linkistä.

Ajankohtaista

PANDEMICS-ohjelman päätöstilaisuus: Huomisen kriisinkestävyys rakennetaan tänään

PANDEMICS-ohjelman päätöstilaisuus järjestettiin Helsingin yliopiston Tiedekulmassa 4.11. Paikan päälle oli kokoontunut hankkeiden tutkijoita, sidosryhmien edustajia ja muuta kiinnostunutta yleisöä sankoin joukoin. Vuodenvaihteessa päättyvässä ohjelmassa on ollut mukana RECIPE-hankkeen lisäksi EduRESCUE-hanke Jyväskylän yliopistosta, JuRe-hanke Turun yliopistosta ja WELGO-hanke Helsingin yliopistosta. Tilaisuuden yhteydessä julkaistiin PANDEMICS-ohjelman yhteinen white paper -raportti, joka kantaa nimeä Koronapandemian opit: Kohti parempaa kriiseihin […]
Materiaalit kuvituskuva

Rotunda-seminaarissa oltiin vastustuskykyisen kaupungin suunnittelun äärellä

RECIPE-hankkeen Rotunda-etäseminaarissa 8.10. käytiin läpi hankkeen tähänastisia tutkimustuloksia ja pohdittiin tulevaisuutta teemalla ”Ratkaisuja ja suosituksia vastustuskykyisen kaupungin suunnitteluun”. Kuulolla oli monikymmenpäinen joukko hankkeemme sidosryhmien edustajia ja muita aiheesta kiinnostuneita. Seminaarin avauspuheenvuorossaan konsortiojohtaja, professori Helka-Liisa Hentilä muistutti maankäyttö- ja rakennuslakiin pohjautuen, että alueidenkäytön ja rakentamisen ohjauksen tavoitteena on terveellinen elinympäristö. Siihen liittyvä tietopohja ja käytännöt kuitenkin […]

Tutkijoiden yö: Unelmien kaupunki lasten silmin

Teksti: Pekka Korpelainen, RECIPEn ympäristöterveyden tutkimusryhmän tutkija Tiedämme, että ihmiset ovat aktiivisempia houkuttelevassa ja miellyttävässä ympäristössä (Abbasi et al. 2016). Ympäristön lisäämä aktiivisuus puolestaan tarkoittaa lisää liikkumista ja sosiaalista kanssakäymistä, jotka taas tukevat hyvinvointia. Pandemia-aikana esimerkiksi viheralueet ja luontokohteet auttoivat ihmisiä pärjäämään, mikä näkyi niiden lisääntyneenä käyttönä (Robinson, et al. 2021). On tärkeää kuulla kaupunkilaisten […]