Vastustuskykyinen kaupunki (RECIPE) -hankkeen etäseminaari 4.5.2022

Kohti pandemiakestävää kaupunkisuunnittelua

 

Kuten tiedämme, Covid-19 sekä muut viimeaikaiset pandemiat ovat levinneet erityisesti kaupungeissa. Tartuntatautien torjuntaa ei kuitenkaan ole huomioitu nykymuotoisessa kaupunkisuunnittelussa, vaikka globaali kaupungistuminen edelleen jatkuu. Monitieteinen Vastustuskykyinen kaupunki – Kaupunkisuunnittelu pandemioiden ennaltaehkäisyn välineenä (RECIPE) -hanke tutkii kaupunkiympäristöjen roolia sekä kaupunkisuunnittelun mahdollisuuksia tartuntatautien ehkäisyssä ja siten tulevien pandemioiden torjunnassa. Hanketta rahoittaa Suomen Akatemian yhteydessä toimiva Strategisen tutkimuksen neuvosto.

RECIPE pyrkii löytämään konkreettisia ratkaisuja kaupunkisuunnittelun kehittämiseksi kohti pandemiakestävyyttä yhteistyössä sidosryhmiensä kanssa. Olette lämpimästi tervetulleita hankkeen ensimmäiseen sidosryhmäseminaariin RECIPE Rotundaan keskiviikkona 4.5.2022. Tilaisuudessa esittelemme hankkeen lähtökohtia ja tavoitteita sekä hahmottelemme suuntaviivoja kohti käytännön ratkaisuja. Tule mukaan keskustelemaan ja kommentoimaan tutkijoiden esityksiä. Kommenttipuheenvuoron tilaisuudessa tarjoaa kansanedustaja Jenni Pitko.

 

Ohjelma keskiviikkona 4.5.2022 klo 13.00–15.15

 

13.00     AlkusanatHankkeen johtaja, professori Helka-Liisa Hentilä (Oulun yliopisto)

13.15     Tautiuhan torjumisesta terveyden tavoitteluun: kaupunkisuunnittelun pitkä linjaDosentti Heini Hakosalo (Oulun yliopisto)

13.40     Kaupunkiympäristö, luonnon monimuotoisuus, terveys ja hyvinvointiProfessori Raija Korpelainen (ODL Oulu), tutkimusprofessori Hannu Fritze (LUKE), professori Tiina Ikäheimo (Oulun yliopisto)

14.10     Biotauko

14.20     Kohti kaupunkitasoista terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen yhteistoimintaa ja jaettua suunnittelun prosessiaDosentti Emilia Rönkkö ja tutkijatohtori Anna Suorsa (Oulun yliopisto)

14.45     Kommenttipuheenvuoro Kansanedustaja Jenni Pitko

15.00     Keskustelua

15.10     LoppusanatProfessori Helka-Liisa Hentilä

 

Tervetuloa!

RECIPE-tiimi

Ajankohtaista

RECIPEn vuosi 2023 ottaa loppukiriä — Missä nyt mennään?

Hankkeen toinen kokonainen vuosi on kääntymässä loppusuoralle. Tutkimus alkaa pikkuhiljaa tuottaa tulosta, ja tapahtumakalenteri on täynnä menneitä ja tulevia konferensseja, työpajoja, seminaareja ja muita tapaamisia. Toukokuun 4. päivä pidettiin hankkeen toinen RECIPE Rotunda -etäseminaari, jossa hankkeen tutkijat pääsivät ääneen omien tutkimustensa tiimoilta. Oulun diakonissalaitoksen tutkija Pekka Korpelainen, Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Katja Kangas ja kaupunkisuunnittelun tutkimusryhmän johtaja, […]

SuomiAreenan paneeli: Monimuotoisen luonnon elementit on otettava mukaan jo kaupunkisuunnitteluvaiheessa

Kesäkuussa järjestetyssä SuomiAreenan paneelikeskustelussa pureuduttiin tutkittuun tietoon luonnon monimuotoisuuden hyvinvointivaikutuksista. Keskustelijat olivat yhtä mieltä siitä, että luontoelementit ja viherympäristö kuuluvat kaupunkisuunnitteluun jo alkumetreiltä lähtien. Paneelissa olivat keskustelemassa erikoistutkija Aki Sinkkonen Luonnonvarakeskuksesta, yhdyskuntasuunnittelun professori, RECIPE-hankkeen johtaja Helka-Liisa Hentilä Oulun yliopistosta, maankäytön ja kaavoituksen kehittämispäällikkö Anne Jarva Kuntaliitosta ja toimitusjohtaja Aleksi Randell Rakennusteollisuudesta. Keskustelun juonsi kehitysjohtaja Marika […]
RECIPE Kuopio

RECIPE SuomiAreenassa 28.6.2023: Luonto takaisin kaupunkiin

Luonnon monimuotoisuus on vähentynyt erityisesti kasvavissa kaupungeissa. Tämä heikentää asukkaiden immuunijärjestelmää ja altistaa monille tartuntataudeille. Luontokosketus vaikuttaa myös mielenterveyteen ja fyysiseen aktiivisuuteen. Tervetuloa seuraamaan osana SuomiAreenaa järjestettävää paneelikeskustelua aiheesta Luonto takaisin kaupunkiin – Miten rakennamme terveyttä ja hyvinvointia edistävän elinympäristön tuleville sukupolville? Paneelikeskustelussa pureudutaan tutkittuun tietoon siitä, miten maankäytön suunnittelulla ja viherryttämisellä voidaan luoda terveyttä […]