Tutkijoiden yö: Unelmien kaupunki lasten silmin

Teksti: Pekka Korpelainen, RECIPEn ympäristöterveyden tutkimusryhmän tutkija

Tiedämme, että ihmiset ovat aktiivisempia houkuttelevassa ja miellyttävässä ympäristössä (Abbasi et al. 2016). Ympäristön lisäämä aktiivisuus puolestaan tarkoittaa lisää liikkumista ja sosiaalista kanssakäymistä, jotka taas tukevat hyvinvointia. Pandemia-aikana esimerkiksi viheralueet ja luontokohteet auttoivat ihmisiä pärjäämään, mikä näkyi niiden lisääntyneenä käyttönä (Robinson, et al. 2021).

On tärkeää kuulla kaupunkilaisten omia mielipiteitä, jotta heille voitaisiin tarjota sellaisia julkisia tiloja, joista he nauttivat ja joita he haluavat käyttää. Kokemus aidosta osallisuudesta ja vaikuttamismahdollisuuksista voi lisäksi tuoda ihmiselle merkityksellisyyden tunnetta, vahvistaa luottoa viranomaisiin ja täyttää autonomian ja kompetenssin tarpeita.

Tule mukaan Tutkijoiden yöhön!

Kaupunkisuunnittelun osallistavuus on nykyään Suomessa oletusarvoista ja siitä on säädetty myös laissa. Osallistamisen sisältö voi kuitenkin olla mitä vain tiedottamisen tai suunnittelutyöpajojen väliltä – vain mielikuvitus on rajana. Syyskuun lopulla Oulun yliopistolla järjestettävässä Tutkijoiden yössä kävijät pääsevät jakamaan omia ajatuksiaan heidän lempiulkoilupaikoistansa sekä vastaavasti paikoista, jotka vaatisivat kehitystä.

Kutsumme kaikki kiinnostuneet paikan päälle tapahtumaan tutustumaan RECIPE:n tutkimukseen ja jakamaan ajatuksiaan joko sanallisesti, kirjallisesti tai jopa piirtäen. Viime vuoden syksyllä järjestetyssä samaisessa työpajassa RECIPE-tutkijat keräsivät kävijöiden ajatuksia heidän unelmiensa kaupungistaan myös piirroksien muodossa. Tällöin paikalla käyneet lapset piirsivät lähes 300 kuvaa, jotka koostuivat usein eläimistä, sydämistä, sateenkaarista, satu- ja pelihahmoista sekä erinäisistä luontoelementeistä, myöskään kaupunkiin toki kuuluvia rakennuksia unohtamatta. Lasten näkemys unelmien kaupungista voi vaikuttaa aikuiseen silmään naiivilta ja utopistiselta, mutta toisaalta se voi myös tuoda myös hyvää vastapainoa teknisille ja rationalistisille suunnitelmille. Ehkä hyvät lopputulokset löytyvät jostain näiden kahden väliltä?

Kesälomat alkavat olla ohi itse kullakin, mutta parhaita kesämuistoja sopii vielä muistella tuoreeltaan syksyisten iltojen pimentyessä. Millaisia kesämuistoja sinulla on Oulusta? Onko jotain tiettyjä paikkoja, joissa erityisesti tykkäsit tai tykkäät viettää aikaa? Haastamme kaikki pohtimaan, mitkä ovat sinun mielipaikkojasi ulkoiluun Oulussa tai mitkä ulkoilukohteet taas vaatisivat kehittämistä, tai kenties ennallaan säilyttämistä. Tarvitaanko jotain lisää tai onko jotain liikaa? Millaisia muutoksia haluaisit vai onko juuri tämän hetken tilanne hyvä?

Kuvituksena on tekoälyllä luotuja kuvia siitä, miltä Oulu voisi näyttää, jos viime vuonna Tutkijoiden yössä vierailleet lapset pääsisivät sitä suunnittelemaan. Kaikki Tutkijoiden yössä tuotetut piirrokset luokiteltiin teemoittain, ja niiden suhteelliset osuudet laskettiin. Tämän jälkeen tekoälylle syötettiin aineiston avulla kirjoitettu kuvaus unelmien kaupungista, jonka pohjalta kuvat generoitiin. Hyvää syksyä kaikille ja tervetuloa käymään RECIPE:n pisteellä Tutkijoiden yössä 2024!

******

Mitä: Tutkijoiden yö 2024

Missä: Oulun yliopistolla, Pentti Kaiteran katu 1, 90570 Oulu

Milloin: 27.9.2024, klo 17.00–21.00

Vapaa pääsy!

Kuvat 1-4. Bing Image Creator. Response to “Create a human perspective shot of a realistic Finnish town in the summer. The scene is vibrant with people enjoying each other’s company. There is a lot of wild green space and many cats on the streets. There is also a cat café and a cat park. The view contains hearts, rainbows, and lots of color.” Microsoft. 13.6.2024.

Ajankohtaista

Tutkijoiden yö: Unelmien kaupunki lasten silmin

Teksti: Pekka Korpelainen, RECIPEn ympäristöterveyden tutkimusryhmän tutkija Tiedämme, että ihmiset ovat aktiivisempia houkuttelevassa ja miellyttävässä ympäristössä (Abbasi et al. 2016). Ympäristön lisäämä aktiivisuus puolestaan tarkoittaa lisää liikkumista ja sosiaalista kanssakäymistä, jotka taas tukevat hyvinvointia. Pandemia-aikana esimerkiksi viheralueet ja luontokohteet auttoivat ihmisiä pärjäämään, mikä näkyi niiden lisääntyneenä käyttönä (Robinson, et al. 2021). On tärkeää kuulla kaupunkilaisten […]

Vastustuskykyinen kaupunki (RECIPE) -hankkeen etäseminaari 8.10.2024 klo 14–16

Ratkaisuja ja suosituksia vastustuskykyisen kaupungin suunnitteluun Kuten tiedämme, Covid-19 sekä muut viimeaikaiset pandemiat ovat levinneet erityisesti kaupungeissa. Tartuntatautien torjuntaa ei kuitenkaan ole huomioitu nykymuotoisessa kaupunkisuunnittelussa, vaikka globaali kaupungistuminen edelleen jatkuu. Monitieteinen Vastustuskykyinen kaupunki – Kaupunkisuunnittelu pandemioiden ennaltaehkäisyn välineenä (RECIPE) -hanke tutkii kaupunkiympäristöjen roolia sekä kaupunkisuunnittelun mahdollisuuksia tartuntatautien ehkäisyssä ja siten tulevien pandemioiden torjunnassa. Hanketta rahoittaa […]
kukka RECIPE

RECIPEn johtaja Helka-Liisa Hentilä Ylen haastattelussa 2.5.2024

RECIPE-konsortiota johtavaa Oulun yliopiston yhdyskuntasuunnittelun professori Helka-Liisa Hentilää haastateltiin 2.5. julkaistussa Ylen tiedetoimituksen artikkelissa. Toimittaja Anniina Walliuksen artikkelissa käsitellään kattavasti hankkeemme teemoja, ja se on luettavissa täältä: Tutkija epäilee, ettei korona riittänyt herättämään Suomen kaupunkeja varautumaan tuleviin tartuntatauteihin